Selecteer een pagina

Bollinger Bands

Wat zijn Bollinger Bands?

Bollinger Bands zijn erg populair in technische analyse vanwege de verschillende functies die ze hebben. Als je Bollinger Bands goed weet te gebruiken, vertellen ze een zeer compleet verhaal.

Van origine is het een volatiliteitsindicator die bestaat uit een lower band, een middle band en een upper band. De middle band is de gemiddelde prijs over de afgelopen twintig candles.

 

Wat is een Bollinger Band squeeze?

De lower band en upper band geven twee standaardafwijkingen onder en boven de prijs aan. Is de afstand tussen de lower- en upper band groot, dan is de volatiliteit hoog. Knijpen de bands samen, dan wordt dit een Bollinger Band squeeze (of pinch) genoemd. Een ‘BB squeeze’ geeft aan dat de prijs een lange tijd stabiel is geweest en voorspelt tevens dat er binnenkort een grote beweging aankomt.

Een BB squeeze vertelt niet of de grote beweging omhoog of omlaag zal zijn, maar dat er iets groots gaat gebeuren is vrijwel zeker.

In de grafiek hieronder zie je een mooi voorbeeld van een BB squeeze!

Over- en ondergewaardeerde condities

Naast het voorspellen van een grote beweging kun je aan Bollinger Bands ook goed zien hoe de prijs zich verhoudt tot het gemiddelde. De indicator kan daarom gebruikt worden om over- en ondergewaardeerde condities te ontdekken. Is de prijs lager dan de lower band, dan betekent dit dat de prijs meer dan twee standaardafwijkingen onder de gemiddelde prijs is. Dit kan worden gezien als een relatief veilig inkoopmoment, de kans is namelijk groot dat de prijs weer teruggaat naar het gemiddelde.

Deze manier van traden wordt ook wel mean reversion genoemd. Is de prijs hoger dan de upper band, dan is dit meestal een goed verkoopmoment.

De prijs kan nooit lang overleven buiten de bands. Het is te vergelijken met vissen die uit het water omhoog springen, af en toe gebeurt het, maar ze zullen snel weer naar beneden vallen. Net als de prijs boven de upper Bollinger Band.

 

Wil je – samen met ons – discussiëren over alle verschillende indicatoren?

Word lid van onze Telegramgroep en discussieer mee!