Hoe gebruik je de RSI (Relative Strength Index)
Hoe je de Relative Strength Index (RSI) gebruikt leggen wij uit in onderstaande voorbeelden.
Je kunt deze indicator gebruiken om een divergence te spotten of als trendindicatie.
Het is goed om te weten dat de RSI wordt berekend over het gemiddelde van de laatste 14 candles (standaardinstelling in Tradingview) op een bepaald timeframe.
DTC raadt aan om de standaardinstelling van Tradingview te gebruiken.
Over- en ondergewaardeerde condities
Eén van de functies van de RSI is het bepalen van over- en ondergewaardeerde condities. De Relative Strength Index heeft altijd een waarde tussen de 0 en 100. Is de RSI onder de 30, dan is de munt ondergewaardeerd (oversold) en is een (kleine) prijsstijging waarschijnlijk. Is de Relative Strength Index boven de 70, dan is de munt overgewaardeerd (overbought) en is de kans op een tijdelijke prijsdaling juist groter. In onderstaande chart is de daily chart van Bitcoin te zien. Op de grafiek is goed te zien hoe de prijs reageert op een RSI onder de 30 en boven de 70.
Toch is het niet verstandig om een trade aan te gaan op basis van RSI oversold of overbought omdat een coin ook langdurig in oversold of overbought conditie kan blijven zonder dat de prijs stijgt of zakt.
Hieronder twee voorbeelden van bitcoin in overbought situatie terwijl bitcoin niet daalt en in het tweede geval zelfs stijgt.
Ga dus altijd op zoek naar confluence en ga niet alleen af op oversold of overbought condities van de RSI.
Trendindicatie
Een tweede functie van de RSI die we hier bespreken is de trendindicatie die de indicator geeft. Blijft de RSI lang boven de 50, dan is er sprake van een uptrend. Vaak is te zien dat de Relative Strength Index uit overgewaardeerd gebied naar beneden komt maar niet onder de 50 zakt. Dat is een goed teken. Anderzijds, vliegt de RSI heen en weer tussen over- en ondergewaardeerde condities dan is er geen sprake van een trend maar van consolidatie (= geen trend).
RSI divergences
Iedere goede trader weet wat een RSI Divergence is, daar zul je hen ook vaak over horen. Een RSI divergence houdt simpelweg in dat de prijs iets anders doet dan de Relative Strength Index. Dit kun je als een waarschuwing zien, het wordt vaak gebruikt als “headlights around the corner”. Nog vers in het geheugen hebben we de RSI divergence op de daily chart van Bitcoin op de absolute piek in december 2017. Als we kijken naar onderstaande grafiek, zien we bovenin dat de prijs een hogere top maakte, terwijl onderin de RSI al aan het dalen was. Dit is een teken van zwakte en een hele duidelijke RSI divergence geweest. Goede traders die dit gezien hebben, hebben precies op de piek kunnen verkopen.
Vind je technische analyse interessant of ben je een beginnende / gevorderde cryptotrader? Word dan lid van onze gratis Nederlandse telegramgroep DTC Crypto Trading.
Hier zul je nog veel meer leren over de Relative Strength Index en nog vele andere indicators die je kunt gebruiken om een betere trader te worden.
Word lid van onze Telegramgroep en discussieer mee!