Selecteer een pagina

Margin traden op Binance

Margin traden op Binance

Hoe werkt het?

Margin traden op Binance werkt iets anders dan traden op futures.

Margin is een verwarrend begrip. Bij veel exchanges betekent margintraden het handelen met futures (contracten die voor een coinwaarde staan). Op Binance is margintrading echter het fysiek lenen van coins waardoor je gewoon op spot kunt blijven traden. Op Binance kun je de grootte van je borg (margin) x3 lenen. Om te kunnen lenen is er borg nodig zodat je schuld opgevangen kan worden als je aan het traden bent met geleende coins en je trade komt op een verlies te staan.

Je gaat dus nooit all-in op margin. Als je schuld/verlies groter wordt dan je inleg, wordt je trade automatisch gesloten en ben je je borg kwijt.

Zover laten we het natuurlijk niet komen, zie daarvoor het kopje “risk-management”.

Voorbeeld:
Je zet 0.1 BTC van je spot naar je margin wallet. Hiermee kun je een trade van 0.3 BTC aangaan. Dit kan aantrekkelijk zijn om zo grotere/meer posities te openen dan je op je spot wallet kunt. Dit brengt dan wel een groter risico met zich mee, want meer inzetten dan je eigenlijk hebt betekent, naast meer winst ook meer verlies als de koers een andere kant op gaat dan jij wil.
Let goed op: Omdat wij calls geven op BTC of USDT-pair, moet je ook ALLEEN die coins lenen om een trade mee aan te gaan. Immers, als je winst maakt op een BTC-pair, betekent dit meer sats voor jou.
Als je 0.1 BTC leent om een trade mee aan te gaan en je hebt 50% winst en verkoopt de coin voor 0.15 BTC, dan betaal je de geleende 0.1 BTC terug en is de 0.05 BTC winst voor jou.

Het voordeel van traden op margin is dus dat je met geleend geld meer trades tegelijk kan doen wanneer er meerdere calls zijn en je spot portfolio niet groot genoeg is om aan alle calls mee te doen. Daarnaast kun je ook BTC-pairs shorten. Daarover later meer.
Je inzet per trade moet natuurlijk altijd volgens de regels van Risk Management.

  1. Funds op je Margin Cross account zetten;
  2. Funds op je Margin isolated account zetten (LET OP: dit is een andere methode);
  3. Een trade openen op Margin;
  4. Terugzetten funds naar spot vanaf margin Isolated;
  5. Shorten – hoe werkt dat?
  6. RRR (RiskRewardRatio);
  7. Risk Management (ZEER BELANGRIJK)
  8. Geïnteresseerd in traden met TA (Technische Analyse)? Join onze Telegramgroep DTC Crypto Trading

 

1. Funds op je Margin Cross account zetten

Wnneer je ingelogd bent ga je bovenaan onder Trade naar “Margin”

 

Bij Margin Cross is 3x leverage het maximum. Je kunt dit niet veranderen. Op dit plaatje staat rechts 5x maar dat is niet meer van toepassing.

Om Funds op je Margin Cross account te zetten ga je naar “Transfer” (rechts op bovenstaand plaatje) en komt in het volgende scherm:

Je kunt switchen tussen Spot en margin (met de cirkel met 2 pijltjes erin)

In dit voorbeeld is 1 BTC op spot beschikbaar en 50% daarvan wordt overgezet naar margin. Je kunt ook USDT of andere coins overzetten naar Margin maar aan te raden is om alleen BTC of USDT over te zetten en pas daarna een coin naar keuze te kopen.

Vergeet niet om ook BNB op je Margin Cross account te zetten om de fees en interest te betalen.

Margin betekent dat – wanneer je teveel inzet – bij liquidatie je hele margin Account wordt aangesproken om de verliezen te betalen. Hou daar rekening mee bij je inzet en zet genoeg extra bitcoin op je Margin account zodat je niet maximaal hoeft te lenen als je een trade aangaat. Druk dus nooit op 100% als je ‘borrow’ aangevinkt hebt.

Note: deze methode kun je alleen toepassen bij Margin Cross. Bij Margin Isolated moet je BTC of USDT overzetten via het PAIR wat je wil gaan traden. Zie de uitleg hieronder.

2. Funds op je Margin Isolated account zetten

Om funds op je Margin isolated account te zetten verander je Cross 3x in Isolated. Daarna zoek je de coin van je keuze uit de lijst op Binance. Wanneer de coin niet op Margin Isolated te traden is dan staat er geen leverage achter de coin.

Je hebt eerst Isolated aangevinkt en daarna de coin van je keuze gekozen uit de lijst rechts in je scherm. In dit voorbeeld is dat ZIL.

LET OP: Bij Isolated kun je pas bitcoin overmaken naar de Margin Isolated account wanneer je de coin van je keuze hebt aangeklikt en je wallet hebt ‘enabled’.

Ook is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je genoeg BNB in je spot account hebt om je fees en interest op Margin Isolated te betalen.

Je Margin Isolated wallets horen bij je spot account, dus je kunt geen BNB naar je Margin wallet overmaken (dit in tegenstelling tot de Margin Cross wallet die – net als je Futures wallet – apart van je spot account blijft).

Belangrijk om te weten is dat – omdat je Isolated trade – andere trades of de funds op je spot account niet worden aangetast wanneer je geliquideerd wordt met één trade. Maar liquidatie kun je voorkomen door nooit all-in te gaan op margin Isolated of Cross. Je moet altijd zorgen voor genoeg borg en natuurlijk je stoploss aanhouden.

Nu ga je naar “Transfer” en verandert ZIL in Bitcoin (op onderstaand plaatje is ZIL geel gemarkeerd, dit moet je veranderen door op BTC te klikken) en dan vul je het bedrag aan bitcoin in dat je als borg wil overzetten voor deze trade.

Op Isolated Margin kun je met max. 10x leverage traden. Doe dit niet. Verander de leverage naar 3x max. om risico’s zoveel mogelijk te vermijden of werk met een goede position size.

Voorbeeld:

1000 dollar portfolio, risk max. 2% en stoploss van 3% met 3x leverage = 9%
Formule: 2/9 x 100 = 22% inzet van je portfolio. Dus max. 220 dollar inzetten voor je trade. Dus stel dat je bijv. 100 dollar als borg op Isolated Margin hebt staan, dan kun je een trade openen met een waarde van 220 dollar, waarvan 120 dollar geleend is. Is je SL hit (9% loss op 220 dollar = 20 dollar staat dus gelijk aan 2% loss op je hele portfolio, 2% van 1000 = 20 dollar), dan heb je van die 100 dollar borg nog 80 dollar over. Daarom MOET je altijd genoeg reserve houden zodat je niet geliquideerd wordt. 

Het voordeel van traden op Margin is dat je (wanneer je leent) minder hoeft in te zetten van je portfolio en daardoor meerdere trades kan doen. Je kunt dus in theorie met meer calls meedoen (altijd met inachtneming van Risk Management). Je laat het natuurlijk niet zo ver komen dat je wordt geliquideerd omdat je altijd een stoploss moet zetten (of een alert op het bedrag van je Stoploss ingeval in de call staat “stoploss 4H close”).

3. Een trade openen op Margin

Rechtsboven in je tradingscherm kan je in de lijst de tradingpairs zien die beschikbaar zijn op Margin. Niet alle coins en pairs zijn beschikbaar. Een coin kan op Margin getrade worden als het aantal x leverage er in het geel achter staat.

Wanneer je in de Cross mode staat zul je merken dat “Cross” soms vanzelf overspringt naar “Isolated Margin” en niet aangepast kan worden. Dit betekent dat de coin niet op Margin Cross beschikbaar is. Wanneer een coin op Margin Cross beschikbaar is dan kies je een coin naar keuze uit (in onderstaand voorbeeld is dat XRP), vult je aankoopprijs in en het aantal coins en koopt met “Borrow”.

Houd altijd je riskmanagement in het oog en reken eerst uit hoeveel je voor deze trade kan inzetten!! Bij calls van DTC staat de risk er altijd bij vermeld.

!!! Zet nooit alles in (100%) met Borrow aangevinkt, we kunnen het niet genoeg herhalen. Je MOET genoeg borg overhouden om je schulden te betalen als het misgaat !!!

Bij een sellorder altijd ‘REPAY’ aanvinken. Dan wordt het geleende bedrag direct terugbetaald als je order gehit wordt.

Omdat je bij Margin leent wanneer je de trade aangaat vul je je targets in op bovenstaande manier.
Je vinkt bij Sell XRP “Repay” aan, daarna vul je de targets in en het aantal coins die je wil verkopen en daarna Sell XRP. Je kunt hierbij zoals gebruikelijk kiezen voor Limit, Stop-Limit of OCO. Wanneer je meerdere targets hebt herhaal je bovenstaande procedure met verschillende targets (laatste target 100%).

Let wel op dat je repay aanvinkt. Want anders kan het voorkomen dat je ineens in een short zit met dezelfde coin omdat je meer hebt verkocht dan je in bezit had. En dat is niet de bedoeling.

Wanneer een coin de stoploss prijs op een 4H of 1H close heeft bereikt (komt jammer genoeg ook voor) dan haal je de orders uit “Open Orders” en verkoopt handmatig met “Repay”.

Zorg altijd voor genoeg BNB in je Margin Cross account om fees en interest te betalen. Voor Margin Isolated moet je voldoende BNB op je spot account hebben.

4. Terugzetten funds naar spot vanaf Margin Isolated

Omdat je op Margin Isolated funds moet overzetten voor een specifieke coin moet je – na de trade – ook weer op dezelfde manier de funds terugzetten naar spot. Je kunt bij margin Isolated niet de bitcoin gebruiken die je voor een eerdere trade had. Je moet je bitcoin en de dust van je coin eerst naar spot overzetten en daarna weer bitcoin overmaken naar margin Isolated wanneer je een andere coin wil traden.

Voor het terugzetten van funds naar spot vanaf Margin Isolated kies je vanuit je Margin Isolated account Transfer. Daarna zoek je de coin van je keuze op en zet BTC en het restant van de coin (dust) over naar spot. Dust van de coin kun je op spot omzetten naar BNB.

     

Op mobiel ziet het er iets anders uit.

Je gaat rechtsonder in je scherm naar “Wallets” en kiest daarna bovenin je scherm voor Margin en Isolated. Daarna “Transfer” en dan kom je in het scherm waar je de coin van je keuze kunt kiezen.

Zet de switch van Isolated naar Spot (standaard staat het andersom). Daarna zet je eerst het restant van de coin over (dust) en daarna hetzelfde nogmaals herhalen met BTC.

5. Shorten, hoe werkt dat?

Wanneer je een coin wil shorten omdat je denkt dat deze zal gaan zakken dan zet je bitcoin over op je Margin Cross account of Margin Isolated account zoals hierboven uitgelegd.

We nemen hier weer XRP als voorbeeld. XRP kan op Margin Cross getrade worden met 3x leverage.

Wanneer je met meer leverage XRP wil traden dan moet dat op Margin Isolated.

Er staat 0.1 bitcoin op je Margin Cross Account en je denkt dat XRP op een bepaald punt naar beneden zal gaan. Je hebt een kleine risk en verkoopt 0.2 BTC aan XRP met Sell XRP en Borrow en vult het aantal XRP in dat je wil shorten. (LET OP: nooit met 100% short gaan – en zet altijd een stoploss – zodat je altijd genoeg borg overhoudt om je schuld te betalen).

In dit voorbeeld is een short geopend met 600 XRP.

Dit aantal coins moet na afloop van de trade terugbetaald worden. Om de trade te beëindigen vul je bij Buy XRP met “Repay” en het exacte aantal coins dat je hebt verkocht om short te gaan. Dan wordt je schuld afbetaald en de winst teruggezet in bitcoin.

Note: Koop niet meer coins terug dan je hebt verkocht om short te gaan want dan zit je met het restant in een long met dezelfde coin. Dat is niet de bedoeling.

6. RRR (RiskRewardRatio)

De regel is dat je minimaal 2x zoveel winst moet kunnen behalen met de set-up dan je verlies vanaf entry tot stoploss. Wanneer je stoploss bijvoorbeeld 4% is (bijv. onder een vorige low)  dan zou je minimaal 8% winst moeten behalen op T1 om een goede RRR te hebben. Je maakt dus je set-up en kijkt waar de stoploss moet komen te staan en je bepaalt je target op een logische plek. En daarmee mag je niet sjoemelen door je target zomaar te verhogen zodat het goed uitkomt. Wanneer je twijfelt deel dan je set-up in de groep en laat anderen meekijken of je het goed hebt gezien. Bij de calls is de maximum inzet altijd aangegeven.

7. Risk management

Eigenlijk is dit het belangrijkste onderdeel van traden en het is ook het onderdeel dat het vaakst aan de laars gelapt wordt. Wanneer je op langere termijn succesvol wil zijn en blijven dan zal je – voordat je in een trade gaat – onderstaande formule moeten toepassen. Dat geldt voor traden op spot, maar nog meer voor traden op margin met leverage. Hierbij is de winst hoger, maar – wanneer het misgaat – foet het verlies ook meer pijn.

Voorbeeld:

Je portfolio is 1000 dollar. Stel dat je entry op BTC 9500 is. Stoploss is 9200. Dat is 3.158%
Je wil maximaal 2% van je portfolio verliezen per trade.
De formule is dus 2(%) : 3.158(%) x 100 = 63.33%. Je kunt dus 633.30 dollar inzetten van je portfolio.

8. Geïnteresseerd in traden?

Vond je deze informatie interessant en wil je meer weten over traden? Join dan onze Telegramgroep DTC Crypto Trading!

Enthousiast geworden? Join DTC Crypto Trading op Telegram voor charts en updates