Crypto en belasting? Hoe zit dat?

Moet ik belasting betalen over mijn crypto(winst)?

In Nederland betaal je niet altijd belasting over je crypto bezittingen. Dat hangt af van de totale waarde van al je bezittingen tezamen in Box 3 (inclusief spaargelden, andere beleggingen etc.).

Voor de aangifte van 2020 moet je de totale waarde van je cryptocurrency die je op 1 januari 2020 bezat (omgerekend in euro) invullen in box 3 bij Overige bezittingen.

Het gaat dus – voor de Aangifte Inkomstenbelasting 2020 – om de waarde van je cryptocurrency op 1-1-2020 tegen de koers van dat moment.

Tip: Het is raadzaam om op 1 januari van elk jaar een screenshot te maken van al je crypto-bezittingen zodat je je daar een jaar later geen zorgen meer over hoeft te maken. De Belastingdienst kan namelijk altijd vragen stellen. Dan is het prettiger wanneer je bewijs kunt overleggen.

De waarde op 1 januari 2021 is pas van toepassing voor je Aangifte Inkomstenbelasting 2021.

 

Hoeveel belasting moet ik betalen en vanaf welk bedrag?

Je betaalt pas belasting op het moment dat het totaal van alle bezitingen in Box 3 (dus inclusief spaargelden, cryptocurrency en andere beleggingen) een totaal van 30.846 euro overschrijden.

Voor fiscale partners is dit 2x 30.846 euro = 61.692 euro voor de Aangifte Inkomstenbelasting van 2020.

Wanneer je totale vermogen in Box 3 onder 100.000 euro blijft betaal je over het bedrag boven 30.846 euro en tot 100.000 euro 0,54%. Voor fiscale partners is dit in dit geval 61.692 euro.

Boven 100.000 euro gaat het percentage progressief omhoog. Bij een totaal vermogen boven 1.000.000 euro betaal je 1,58%.

 

Betaal ik ook belasting over crypto die ik na 1 januari heb gekocht?

Nee, crypto die je na 1 januari hebt gekocht wordt pas op 1 januari 2021 op het formulier Inkomstenbelasting 2021 ingevuld.

 

Wat gebeurt er als ik mijn crypto niet opgeef?

Wanneer je je vermogen in cryptocurrency niet opgeeft dan neem je een groot risico voor een te verwaarlozen bedrag dat je zou moeten betalen. Banken zijn verplicht om elk jaar alle gegevens door te geven aan de Belastingdienst en voor de Nederlandse exchanges voor cryptocurrency (brokers) geldt hetzelfde.

De Belastingdienst kan een boete opleggen tot 300% wanneer later blijkt dat je je cryptowaarde niet hebt opgegeven op je belastingaangifte. Ze kunnen hiervoor tot 5 jaar teruggaan wanneer later blijkt dat je op een bepaalde datum cryptocurrency in bezit had die je niet hebt opgegeven op je aangifte.

 

Belasting betalen over je crypto(winst) in België?

In België is het iets gecompliceerder omdat er geen eenduidige wetgeving is in België.

Volgens de wetgeving in België is enkel het bezit en betalen met cryptocurrency belastingvrij. Op het moment dat je de meerwaarde van je investering omzet naar euro en laat storten op je bankrekening dan is er een kans dat je over je cryptowinst moet gaan betalen.

België heeft geen duidelijke fiscale regelgeving met betrekking tot cryptocurrency. Het kan dus voorkomen dat de ene belastinginspecteur het anders interpreteert dan de ander.

Hetzelfde als bij beleggen in aandelen zijn de winsten op cryptomunten niet belastbaar als je kan aantonen dat je crypto bezit als normaal beheer van een beleggingsportefeuille, waarbij je belegt voor de langere termijn. Koop je dus een bepaalde cryptomunt en hou je die gedurende lange tijd vast als hodler – omdat je iets in het project ziet en denkt dat deze munt op den duur zal stijgen – dan zijn de winsten vrijgesteld.

Wanneer je af en toe koopt en verkoopt en daarmee winst behaalt dan wordt over deze winst (zodra je het in euro omzet naar je bankrekening) 33% belasting berekend.

Wanneer je trader bent van beroep en geen andere bron van inkomsten hebt dan zal de fiscus dit als een beroepsinkomen beschouwen. Het gaat dan over een winstgevende bezigheid die je goed georganiseerd hebt en waar je zeer frequent mee bezig bent. Hierdoor zal de winst belast worden volgens de gebruikelijke progressieve belastingtarieven.

Of je belasting moet betalen op je cryptomunten hangt dus in België af van de situatie.

 

Traden als hobby?

Traden is een leuke bezigheid voor jong en oud. Maar het is niet altijd even gemakkelijk. Je moet je wel willen verdiepen in de ins en outs van traden om van je hobby een succes te maken.

Kijk daarom eens rond op onze website onder de kop “Basiskennis”. Daar staan veel documenten om een begin te maken.

Je kunt beginnen met een gratis account op Tradingview te maken en ook een account te maken op een exchange zoals Binance. Daarna ga je op zoek naar “Horizontal support en resistance zones” omdat deze zones het belangrijkst zijn om op te letten.

Meld je ook aan in onze Telegramgroep waar enthousiaste hobbyisten met elkaar discussiëren over charts.

 

Enthousiast geworden? Join onze Telegramgroep en doe mee!

Belasting betalen en crypto. Hoe zit dat?

Totale bezittingen crypto bij elkaar optellen